-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Kasze bez glutenu
Trudno znaleźć taki drugi produkt spożywczy, który w świadomości Polaków istniałby tak długo aniżeli ma to miejsce w przypadku kaszy. Jest ona obecna na rodzimych stołach od wielu wieków, a jej historia sięga początków naszej państwowości. Mimo upływu lat ze względu na kilka aspektów m.in. posiadany smak, wartości odżywcze, a także łatwy sposób przyrządzania nie zniknęła z jadłospisu Polaków. Wręcz przeciwnie, można zaryzykować stwierdzenie, iż znacznie ugruntowała swoją pozycję wśród najpopularniejszych dodatków do obiadów. W sieci co chwila pojawiają się nowe przepisy z wykorzystaniem tego produktu. Jeżeli więc i Ty należysz do grona osób, które uwielbiają wprowadzać do swojej kuchni artykuły roślinne, to BIO kasza gryczana i owsiana, są zdecydowanie dla Ciebie.
Skąd wzięła się kasza na polskich stołach?
Pokarm ten spożywali już Słowianie, a więc można śmiało stwierdzić, że był on już obecny na stołach plemion zamieszkujących tereny naszego kraju przed powstaniem państwa polskiego. Początkowo produkt stanowił główną część jadłospisu osób o niskim statusie społecznym, lecz w czasach pierwszych Jagiellonów mocno zyskał na znaczeniu i zaczęli go spożywać mieszczanie, szlachta, a nawet królowie. Niemniej, jej produkowanie uważane było w przeszłości za dość proste, choć z drugiej strony należy dodać, że czynność ta wymagała użycia sporej siły fizycznej. Wraz z czasem i zwiększającą się świadomością Polaków zaczęto stosować prostsze formy jej pozyskiwania, co wpłynęło na popularność tego dodatku. Ze względu na panujące w naszym kraju warunki klimatyczne ludzie spożywali wyłącznie kaszę jęczmienną i jaglaną do XIII-XIV wieku. W tym okresie nastąpiły bowiem najazdy tatarskie. Dzięki nim na terytorium naszego kraju pojawiła się kasza gryczana. Do dziś w niektórych regionach możemy usłyszeć inną jej nazwę, a mianowicie „tatarkę”. Z czasem na polskich stołach pojawiły się tej inne rodzaje – kasza owsiana czy też manna (głównie w jadłospisie bogatych osób). W tym pierwszym przypadku można znaleźć jednak informacje, że używali jej już Słowianie i cieszyła się wśród nich dużą popularnością. W późniejszych latach nieco straciła ona na znaczeniu.
Kasza gryczana w staropolskiej kuchni
Powstaje z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej i tak jak już wspomnieliśmy, uznaje się, że została sprowadzona na tereny Polski wraz z najazdami Tatarów. Choć w przeszłości jej najpopularniejszą formą była kasza gryczana ciemna, palona, to obecnie jest ona dostępna w innych wariantach np. ekologicznej, białej, niepalonej, co można zaobserwować na przykładzie naszego asortymentu. Nasi przodkowie pokarm ten spożywali po ugotowaniu wraz ze skwarkami, maślanki czy też kwaśnego mleka. Z tego też względu kojarzono go z chłopskim stołem. Kasza gryczana trafiła jednak na salony, gdzie stała się niezwykle modnym dodatkiem do dań.
Jak obecnie jest wykorzystywana BIO kasza gryczana w polskiej kuchni?
Znajdująca się w naszym asortymencie BIO kasza gryczana świetnie sprawdzi się w wielu potrawach. Bardzo dobrze komponuje się z różnego rodzaju sosami np. sosem grzybowym, a także z pieczonym lub gotowanym mięsem. Duże grono osób przyrządza ją także w wersji na słodko. Po ugotowaniu dodawane są m.in. rodzynki czy też suszone śliwki. Obecnie ekologiczna kasza gryczana dodawana jest często także w kuchni regionalnej. Można ją bowiem znaleźć jako składnik gołąbków oraz pierogów.
Kasza owsiana w staropolskiej kuchni
W przeszłości kasza owsiana była niezwykle popularna, gdyż mimo mało estetycznego wyglądu, wyróżniała się fantastycznym smakiem. Ponadto wcześniej uprażone i odpowiednio rozdrobnione ziarna owsa można było zabierać ze sobą w podróż i przygotowywać do spożycia w szybki sposób podczas zaplanowanego postoju. Bardzo często wykorzystywano ją do wypiekania ciastek (co ma miejsce również obecnie), a także jedzono z sosem grzybowym, skwarkami czy też kapustą.
BIO kasza owsiana to wspaniały dodatek wielu potraw
Praktycznie każdy z nas słyszał o popularnej owsiance, która stanowi dla wielu osób główną pozycję śniadaniową w codziennej diecie. BIO kasza owsiana nadaje się do jej przyrządzenia znakomicie niezależnie od tego, czy ugotujesz ją na wodzie, mleku krowim lub roślinnym. Tak jak w przypadku jej ekologicznego gryczanego odpowiednika, opisywany produkt doskonale nadaje się do spożywania wraz z bakaliami lub też owocami liofilizowanymi. Od wieków kasza owsiana sprawdza się jako dodatek do dań głównych. Produkty BIO świetnie pasują m.in. do ryby na parze czy też potraw mięsnych oraz już wcześniej wspomnianego sosu grzybowego. Ponadto z opisywanego artykułu można zrobić także danie jednoskładnikowe - kaszotto. Tak jak już wspomnieliśmy kasza owsiana BIO znajdzie zastosowanie w przypadku pieczenia słodkości. Ciasteczka owsiane mogą stanowić wspaniałą formę deseru na podwieczorek lub być wartościowym uzupełnieniem pierwszego śniadania.
Kasze ekologiczne z wiadomego źródła pochodzenia
W naszym sklepie ze zdrową żywnością znajdziesz kasze ekologiczne, na których umieszczono logo euroliścia. Dzięki temu masz pewność, że dany artykuł posiada stosowny certyfikat, a także spełnia wszystkie wymagania z zakresu rolnictwa ekologicznego. W dodatku stawiamy w tej kategorii wyłącznie na polskie produkty marki Pięć Przemian, co zostało potwierdzone znaczkiem „Produkt Polski”. Na opakowaniach, a także w opisie oferowanych artykułów zostały wyróżnione składniki odżywcze, dlatego też wybierając kaszę gryczaną lub owsianą, od razu wiesz, co ona zawiera. W zależności od potrzeb produkty dostępne są w dwóch wariantach, jeśli chodzi o masę netto: 500 gramów oraz 800 gramów.
W jaki sposób przechowywać kasze ekologiczne w domu, by nie traciły one właściwości i świeżości?
Przechowywanie produktów sypkich w domu rządzi się swoimi prawami. Oryginalne opakowania papierowe lub plastikowe niekoniecznie nadają się do tego typu zadania. Nie są one bowiem gwarancją tego, że po upływie kilku tygodni nie straci on posiadanych walorów smakowych i odżywczych, a co gorsze, nie zalęgną się tam mole spożywcze czy też innego rodzaju owady. Optymalnymi warunkami do przechowywania kaszy gryczanej lub owsianej BIO jest przewiewna kuchnia lub inne miejsce, gdzie temperatura oscyluje w granicach 8-10 stopni Celsjusza. Opisywane produkty nie lubią zawilgocenia oraz zbytniego nasłonecznienia, dlatego też nie powinny być stawiane na kuchennych blatach ani też odkrytych półkach. Warto więc kaszę gryczaną lub owsianą BIO przesypywać do szklanych lub plastikowych, przezroczystych słoików lub pojemników. Z jednej strony to rozwiązanie zapobiegnie dostawaniu się owadów do środka, a produkt na dłużej zachowa swoją świeżość i właściwości. Z drugiej strony pomoże to w szybkim rozpoznawaniu artykułu, gdy jest on potrzebny do gotowania. W taki sposób przechowywany produkt można schować do szafki. Dla ułatwienia poszukiwań warto również przyczepić sobie karteczki z nazwą danego artykułu, a także datą jego ważności do spożycia. Warto również wspomnieć, że kaszy gryczanej lub owsianej BIO w woreczkach nie trzeba przesypywać - wystarczy ją włożyć w takiej formie do pojemnika.